De Batavierenrace (ook wel de BATA genoemd) is de allergrootste estafetteloop voor studenten ter wereld. Wanneer het coronavirus niet speelt, rennen 8500 studenten hier dan in 25 verschillende etappes, 175 km van Nijmegen helemaal naar Enschede.

Op vrijdagavond om ongeveer 22:00 uur klinkt het startschot voor de BATA. Alle ruim 350 ploegen mogen hier dan van start met de allereerste etappe in deze slopende estafetterace. Nadat deze eerste etappe is geweest, gaan alle lopers en de ‘nachtploegen’ naar een sportcomplex in Nijmegen waar de eerste zogenaamde ‘herstart’ plaatsvindt. Er wordt dus de hele nacht doorgelopen!! Dan wordt er in de ochtend van ploeg gewisseld binnen hetzelfde team, waarna de nachtploegen mogen gaan genieten van hun dan welverdiende nachtrust.

De ‘ochtendploeg’ loopt daarna van ongeveer 08:00 uur ‘s ochtends tot 13:00 uur ’s middags, waarna de ‘middagploeg’ deze, tegen die tijd gesloopte strijders, aflost om de laatste lootjes van deze superestafette af te gaan leggen. De allerlaatste etappe is dan toch wel een magisch moment. Deze wordt nogmaals met alle 350 ploegen gestart, waarbij de finishlijn na 7,8 km ligt op de atletiekbaan van de sportcampus van de Universiteit Twente. Alle 8500 studenten zijn hier aanwezig om de laatste renners aan te moedigen en over de finish te schreeuwen.

Studenten blijven natuurlijk studenten, dus na deze sportieve inspanning is het op de zaterdagavond tijd om het grootste studentenfeest van de Benelux te bouwen. Tijdens dit feest wordt ook bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de BATA, maar voor MSV Santé telt maar één ding: MSV Pulse (studievereniging Geneeskunde in Maastricht) en SA Helix (studievereniging Biomedical Sciences in Maastricht) te verslaan in het eindklassement.

Op de zondagochtend is het dan voor alle studenten toch altijd wel weer vroeg opstaan, maar iedereen moet toch weer terug naar zijn of haar studentenstad met het Openbaar Vervoer. Zo wordt het sportiefste weekend van het jaar dan weer afgesloten en kan niemand wachten op de volgende BATA, waar de renners zichzelf weer volledig geven en persoonlijke grenzen worden verlegd.