Was da nou? Studiereis naar Krakau!

Verslag studiereis 2019 – Jasper Ploos van Amstel

Dag 1 – 29 mei 2019

Het moment was daar. Vandaag zou dan eindelijk de studiereis beginnen waar het gros van de leden van MSV Santé de tweede helft van het jaar naartoe leeft. Dit jaar was de ontmoetingsplek bij de McDonalds bij de Geusselt. Hier begroette iedereen elkaar enthousiast, ze hadden zin om op reis te gaan. Vroeg in de avond was daar de bus met onze lieftallige chauffeuse Celeste. Zij heeft ons de eerste helft van de reis begeleid. En wat was het voor reis. Ook al duurde deze door vertragingen en files tergend lang, de spirit is er geen moment uitgegaan. Ieder van ons bewees tijdens deze reis dat ze niet vies zijn van wat gezang en gezuip. Kali en fuifje denderde dikwijls door de boxen achterin de bus. Op den duur werd Celeste gewisseld met onze andere held Cyriel. Zij hebben ons na bijna een dag in de bus veilig in Krakau weten af te zetten.

Dag 2 – 30 mei 2019

We kwamen door alle vertraging helaas wat later aan dan gepland. Iedereen was er vrij kapot van (letterlijk en figuurlijk). Maar dit sloeg geen deuk in het enthousiasme dat iedereen had voor deze stad. Wat had iedereen een zin om de stad de komende dagen te gaan verkennen. We begonnen onze studiereis met een wandeltocht door de stad. We werden in twee groepen verdeeld en begeleid door échte Krakause met een boel informatie over de geschiedenis van de stad. Ik had nooit geweten dat het volk van Krakau 1945 niet als het eind van de tweede wereldoorlog ziet, maar juist als een wisselpunt van het ene naar het andere totalitaire regime. Later op de dag ging ons gezelschap gezellig met zijn allen eten in een klein Pools restaurantje om ons voor te bereiden op de Wodkaproeverij en een avond stappen. Een wodkaproeverij die iedereen perplex heeft doen staan. Dat puur Wodka drinken zo lekker kan zijn. Fun fact: na de reis zijn van de lekkerste Wodka nog meer dan 40 flessen besteld door dorstige studenten die deze nog vaker wilden proeven. Hierna volgde een Karaokebar waar we nog een aantal keer terug kwamen deze reis. Wat een nachtegaaltjes bezit onze vereniging. Met de studentenkorting die hier gold wist iedereen de weg naar de bar vaak genoeg te vinden. Na een aantal uur zingen, feesten, drinken en genieten van wat de stad te bieden heeft vervolgden we het feest nog even op onze kamers om daarna in slaap te doezelen.

Dag 3 – 31 mei 2019

Toen was het alweer dag 3. We vertrokken in de ochtend naar Schindler’s Factory (van Schindler’s list you know). Hier leerden onze groep veel over het Polen tijdens de tweede wereldoorlog. Een onderwerp dat morgen tijdens het bezoeken van Auschwitz heel indrukwekkend nogmaals aan bod kwam. Na ons bezoek aan dit museum was het tijd voor vrije tijd. Even op je gemak door de stad struinen en je tegoed doen aan al het lekkere Poolse eten en drinken. Velen vertoefden op terrasjes met prachtig uitzicht over de pleinen van Krakau. Vroeg in de avond werd er heerlijk gegeten in een chique tent. De studenten vulden hun maagjes om wederom voor te bereiden op het stappen van die avond. Ditmaal stond er een pubcrawl op de planning. Een voor een werden er een handjevol kroegen bezocht met ieder een eigen ambiance. De ene had een uur gratis drank te bieden met bordspelletjes, de andere leek zich in een studentenhuis te begeven (compleet met bedden en badkuip) en weer een ander was in een grimmige technokelder. Iedereen heeft zich de ogen uitgekeken en zich vermaakt. Toen de nacht alweer enige tijd was aangebroken begaf iedereen zich naar zijn kamer. Her en der werd er nog even gekloot met de steps die door de stad verspreid waren en via mobiel te activeren waren.

Dag 4 – 1 juni 2019

Dag 4 werd begonnen met een heerlijke brunch. Iedereen deed zich tegoed aan verse sapjes en eieren met spek en brood. Hierna vertrokken we met bijna iedereen naar Auschwitz. Velen vroegen zich af wat ze konden verwachten. Na de rondleiding kan ik in ieder geval zeggen dat het heel bijzonder en indrukwekkend is om te zien. Het is heel raar om de oorspronkelijke gebouwen en apparaten te zien waar ze je al sinds de brugklas tijdens geschiedenis over vertellen. Dan ga je je er ineens van alles bij voorstellen en wordt het heel echt in plaats van dat het alleen verhalen zijn die je op tv ziet en in boeken leest. Ik vind het fijn dat ik dit gezien heb. Het laat je nadenken. Hierna werden we vrij gelaten om ergens te eten. Voor ons werd dat een broodje kebab bij een lokaal tentje. In de avond was het voor een laatste keer tijd om wat te drinken. We keerden terug bij de Karaokebar die we tijdens dag 1 al hadden leren kennen. De keeltjes werden nog eenmaal benut om de beste meezingers te zingen. Het was deze avond wat eerder af dan anders omdat we al vroeg weer naar Maastricht zouden vertrekken.

Dag 5 – 2 juni 2019

En maar goed ook dat ik al eerder naar bed ben gegaan. Alle energie was nodig voor wederom een busreis met extreem veel vertraging. Uiteindelijk deden we er 20 uur over. Maar wederom vond ik dat achteraf gezien niet heel erg. Ik heb weer enorm veel gelachen en genoten met de rest van de mensen. Uiteindelijk werd het nog even een race tegen de klok en zat iedereen in spanning of we wel op tijd in Maastricht zouden komen of dat we ergens een x aantal uur zouden moeten wachten om de chauffeur zijn wettelijke uren rust te gunnen. Gelukkig hebben helden Cyriel en Celeste ons op tijd weer bij de McDonalds weten af te zetten. Wat was het een leuke reis, volgend jaar weer!

Pin It on Pinterest