Richtingvoorlichting CheerS!

Hallo allemaal!

In de afgelopen CheerS! stond een richtingvoorlichting keuzeboom. Met deze tool kon je kijken welke richting het beste bij je past, en of je als meerderejaars wel de goede keuze hebt gemaakt! Hieronder volgt nog wat toelichting en ervaringen bij de richtingen, waar naar verwezen werd in de CheerS!.

Geestelijke Gezondheidszorg – Nick van Lent

Iedereen heeft wel een beeld bij de geestelijke gezondheidszorg. Vaak wordt hierbij gedacht aan psychologen, zoals Freud, die cliënten behandelen op een lange bank door middel van gesprekken voeren. Dit gebeurt nog steeds, maar echter steeds minder. Er komen meer behandelingen voor psychische problemen. Zo wordt de laatste tijd veel gebruik gemaakt van mindfullness en internettherapie om personen te helpen.
Bij de richting GGZ leer je veel over diverse onderwerpen, bijvoorbeeld psychopathologie, behandelvormen en het brein. Tijdens deze blokken leer je over stoornissen die veel voorkomen bij mensen zoals stemmingstoornissen, angststoornissen en kinderpsychopathologie. Daarnaast is het ook belangrijk, wanneer je later psycholoog wilt worden, dat je oefent met het voeren van gesprekken. Dit leer je niet alleen uit boeken, maar je krijgt ook een aantal practica waarbij gespreksvaardigheden worden aangeleerd om een gesprek te voeren met een patiënt. In het begin oefen je met medestudenten en op het einde voer je een gesprek met een simulatiepatiënt. Bij het blok waarbij het brein centraal staat, krijg je ook practica waarbij je een brein van een dier gaat ontleden.
Net zoals bij alle andere richtingen zijn er een aantal blokken die Engelstalig zijn. In het begin kan dit wennen zijn, maar na een tijdje is het goed te volgen omdat de literatuur in de meeste blokken al Engels was. Wanneer je deze richting hebt gekozen en afgemaakt, kun je nog steeds kiezen uit veel masters en is het niet per se vanzelfsprekend dat je ook psycholoog wordt. Zo kun je er uiteraard ook voor kiezen om een master te doen die aansluit bij één van de andere richtingen. Dus vind je het leuk om te kijken naar de mentale gezondheid van mensen, dan is de richting GGZ misschien iets voor jou!

Biologie en Gezondheid – Caroline van der Starre

Binnen de richting Biologie en Gezondheid word je als het ware meegenomen in een reis door het menselijk lichaam. Je leert onder andere over orgaanstelsels, spieren, voeding, communicatie binnen het lichaam en genetica. Het grootste verschil tussen jaar 1 en de richting Biologie en Gezondheid is dat je binnen de richting puur naar de biologie kijkt en niet meer naar andere vakgebieden als preventie, beleid of geestelijke gezondheid. Naast de onderwijsgroepen worden er ook practica gegeven. In de eerste twee blokken zijn deze practica voornamelijk in het laboratorium, maar in de verdere blokken vrijwel niet meer. Laat je hier dus vooral niet door afschrikken, want de hoeveelheid lab in deze richting valt mee. Voorbeelden van practica zijn onder andere microscopie van de darm, het meten van antibioticaresistentie bij bacteriën en het ontrafelen van je eigen DNA. Na de richting Biologie en Gezondheid heb je nog ontzettend veel toekomstmogelijkheden. Je kan in de biologie hoek blijven en bijvoorbeeld de masters AKO of Biomedical Sciences volgen, maar ook een hele andere weg inslaan en kiezen voor een master in beleid of preventie. De grote keuze aan masters is zeker een voordeel. Dus, als jij interesse hebt in de biologie van het menselijk lichaam is deze richting zeker wat voor jou!

Preventie en Gezondheid – Michaëla van Langeveld

Zoals je in jaar 1 leert bestaat preventie voor het grootste deel uit het voorkomen van ziekten, maar ook uit het voorkomen van de ernstige gevolgen van deze ziekten. In de richting Preventie en Gezondheid ga je verder in op de verschillende soorten preventie, leer je hoe het in elkaar zit en hoe je het kan toepassen in je toekomstige werkveld. Eén van de dingen die je al vrij vroeg in het jaar leert is het opzetten van een planmatige gezondheidsinterventie waarbij je een eigen interventie mag verzinnen. Zo bedacht mijn groep een wedstrijd om kinderen meer groenten te laten eten. Veelal leer je nieuwe kennis door het toe te passen in vaardigheden. Een andere vorm van vaardigheden zijn de presentatievaardigheden, waarbij je leert om op verschillende manieren je boodschap over te brengen.
Ook komt bij preventie een beetje van de andere richtingen kijken, aangezien meerdere factoren de gezondheid kunnen beïnvloeden. Een paar andere onderwerpen die in dit jaar voorbij komen zijn: gezondheid en veiligheid op de werkvloer, de veiligheid van voedsel, gezondheidsbevordering en gezondheidsbescherming.
Kortom, je leert naar gezondheidsproblemen te kijken vanuit verschillende perspectieven en hoe je invloed kan hebben op het voorkomen van ziekten door middel van praktische toepassingen. Dit maakt Preventie en Gezondheid een brede en interessante richting!

Beleid, Management en Evaluatie van de Zorg – Isis van der Jagt

BMEZ is één van de richtingen die je kunt kiezen in jaar 2 van de opleiding. In het eerste jaar van de studie kom je kort in aanraking met alle richtingen die gekozen kunnen worden waaronder de richting beleid, maar wat houdt deze richting nou eigenlijk in? BMEZ heeft een brede opzet, waardoor je in aanraking komt met een uitgebreid scala aan beleidszaken in de gezondheidszorg. De Nederlandse samenleving vergrijst en het aantal chronisch zieken neemt steeds verder toe. Dit komt elk blok in jaar 2 weer terug, maar dan steeds vanuit een ander perspectief. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar alle verschillende markten in de gezondheidszorg waar beleid nodig is, waardoor je in aanraking komt met verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Daarnaast krijg je ook de fijne kneepjes aangeleerd wat betreft de financiering van deze instellingen.
Het is begrijpelijk dat dit allemaal een beetje te abstract blijft, daarom wordt er bijna elk blok wel een praktisch deel aan gekoppeld. Zo ga je met de hele studierichting op studiereis langs alle grote instituten die te maken hebben met beleid en de gezondheidszorg. Denk hierbij aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook wordt er een stageweek georganiseerd in een ziekenhuis in Limburg of Noord-Brabant en ga je op bezoek in een verpleeghuis. In al deze instituten kan je proeven hoe het is om bezig te zijn met beleid of bijvoorbeeld management, waardoor het ook duidelijk wordt wat de eventuele mogelijkheden zijn na de richting BMEZ. Echter zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden voor een toekomstige master en baan dan de hierboven genoemde instellingen.

Pin It on Pinterest